Minä ja Suomi - I and Finnish - Reisverslag uit Jyväskylä, Finland van Lilian Vries - WaarBenJij.nu Minä ja Suomi - I and Finnish - Reisverslag uit Jyväskylä, Finland van Lilian Vries - WaarBenJij.nu

Minä ja Suomi - I and Finnish

Blijf op de hoogte en volg Lilian

23 September 2012 | Finland, Jyväskylä

Hyvää päivää (goedendag!),

Terve! Mitä kuuluu? Terve! Hyvää kiitos. Entä itsellesi? Mikä sun nimi on? Mun nimi on Lilian. Minkämaalaine sä oot? Mä oon Hollantilainen. Miten se kirjoitetaan? Hoo-oo-äl-äl-aa-n-tee-ii-äl-aa-ii-n-ee-n. Kuinka vanha sä oot ja mitä sä opiskelet? Minä olen kaksikymmentä vuotta vanha ja minä opiskelen sosiologiaa.Mitä kieliä sä puhut? Mä puhun hollantia ja englantia, vähän saksaa ja ranskaa. Nähdään huomenna! Nähdään!

Oké, dit is wat wij ongeveer hebben geleerd met Survival Finnish! Het betekent: Hallo! Hoe gaat het? Hoi! Goed, dankjewel. En jij? Hoe heet je? Ik heet Lilian. Wat is jouw nationaliteit/waar kom je vandaan? Ik ben Nederlander. Hoe schrijf je dat? N-e-d-e-r-l-a-n-d-e-r. Hoe oud ben je en wat studeer je? Ik ben 20 jaar oud en ik studeer sociologie. Welke taal spreek je? Ik spreek Nederlands en Engels, en een beetje Duits en Frans. Tot morgen! 'See you'!

Leuk hè? :D De Finse lessen zijn leuk! Sociology of Globalization daarentegen gaat wat moeizamer. Althans, een deel ervan. Heb vanochtend een presentatie gemaakt en een samenvatting daarvan geschreven, voor onze groepsopdracht. Maar we moeten ook een essay schrijven en het vinden van een goed onderwerp dat te maken heeft met kunst en globalisatie valt nog niet mee ;-). Komt goed, komt goed.

Vorige week zaterdag was het feestje van Ilona, haar house-warming-party met als thema 'Beauty and the beast'. Was een geslaagd feestje! Wij als tutorgroep waren de enige niet-Finse gasten, maar het was leuk om met echte Finnen kennis te maken. Na het feestje gingen we de stad in, naar 'Freetime', een bar met ook een groot voor Karoake. Heel grappig, want de Finnen zijn dol op karoake! Er is een wachtrij van een half uur voordat je aan de beurt bent, en het kan ze niets schelen of ze nu goed kunnen zingen of niet... Respect!

Vorige week zondag was een prachtige herfstdag! Zo'n 18 graden, volop zon, strakblauwe lucht en de herfstkleuren waren prachtig! Julia en ik gingen het bos in foto's maken. De rest van de week was ook heel herfstig: regen, hagel en koud :D.

Deze week was de deadline voor het betalen van de Pirates of the Baltic Sea Cruise! Ik was een van de vijftig gelukkigen die met deze trip mee mogen! Donderdagmiddag 1 november vertrekken we naar Helsinki en daar stappen we op de boot naar Stockholm. Dan hebben we waarschijnlijk een feestnacht op de boot, arriveren we vrijdag in Stockholm, hebben we de hele dag vrije tijd om Stockholm te bezichtigen en dan 's nachts weer terug. Zaterdag 3 november zijn we weer in Helsinki en vanuit daar met de bus terug naar Jyväskylä. Ik heb er zin in!

En stiekem heb ik nog meer zin in de zes dagen daarvoor! Want Daan komt van 26 oktober tot 31 oktober bij me!!!! Jippie!!!! Dan wordt het ook wel tijd hoor, want dan hebben we elkaar 8 weken/2 maand niet gezien. Joehoeeeeee!!!!!

En nog meer bezoek!!!! Mama heeft haar ticket geboekt van 17 tot en met 21 december!!!! Ik hoop dat ik tegen die tijd alles heb afgerond, zodat we samen kunnen genieten van de kou en de sneeuw, haha! En vrijdag 21 december vliegen mam en ik samen terug naar Nederland, dan zit mijn exchange studentenleven er alweer op... Nog niet aan denken! :-)

Best wel leuk allemaal!!! Net als het feestje van vrijdagavond. Een soort Project X - Haren, maar dan iets kleinschaliger. Het was een verjaardagsfeestje van een Spaanse jongen en een ander meisje, ik heb de jongen wel ontmoet op hun feest, (aangenaam kennis te maken! zij heeft me uitgenodigd, oh die ken je ook niet, nou ja, bedankt, tof feest man!), het meisje heb ik niet gezien. We moesten helemaal van de tweede verdieping naar de vierde verdieping van onze M-building, party building! En daar waren zo'n 200 mensen. Een beetje kletsen, met 50 mensen opgepropt in de keuken staan omdat daar wel muziek is en in het trappenhuis niet, om vervolgens proberen terug te komen naar het trappenhuis, om fatsoenlijk te kunnen ademen. Was gezellig! En het was een soort pre-party voor komende vrijdag... THE M-BUILDING PARTY. Men verwacht dat het iets groots wordt, zoals de traditie voorschrijft, op elke verdieping één appartment met een DJ, en veel mensen zodat het een uur duurt om van de begane grond naar de vijfde verdieping te komen... Ik ben benieuwd... We zijn sowieso verplicht om te gaan, want slapen kunnen we dan toch niet, haha! :-) Leuk, leuk.

Vanmiddag om 4 uur gaan Julia en ik een andere kerk bezoeken, dit keer een pinkstergemeente, ook midden in het centrum. Deze gemeente is vrij internationaal, en dus is deze dienst in het Engels, en dus kunnen we er hopelijk meer van begrijpen dan die keer in de Jyväskylän stadskerk. Ben benieuwd.

Hei hei!

Lilian

• 23 September 2012 - 19:26

Ina:

Lieve Liel,

Je zou het wel willen hé, dat Daniël tot 31 november zou blijven....Lijkt me een schrijffoutje???
    Verder opnieuw weer een ontzettend leuk verslag om te lezen, met hele leuke foto's.
    Erg fijn dat je het zo naar de zin hebt!
    halata ja suudella, äiti (in m'n beste Fins...)

• 23 September 2012 - 20:12

Lilian De Vries:

Heb het helaas moeten veranderen! :( Zou wel anders willen ja :D

• 24 September 2012 - 13:24

Dik En Hilda:

Lieve Lilian,
    Wat weer een mooi verslag,we hebben ervan genoten,we zijn supertrots dat je het zo goed doet,en dat je geniet, goed hoor!!!!! Je hebt blijde vooruitzichten,Daniel komt,mam komt en je komt 2 dagen eerder thuis. Lieve liian heel veel succes de komende tijd, we wachten op het volgend verslag.
    Liefs Dik & Hilda.xx

• 25 September 2012 - 14:16

Delibelge:

Hoi liliane, hier een berichtje van een groepje hardwerkende mensen, die geen tijd hebben om zoveel fuiven en leuke avondjes te beleven. Maar we horen wel aan je verhalen dat het goed met je gaat en dat je echt niet eenzaam bent. Geniet er maar van zolang je kunt, want denk eraan in januari ben je weer de klos en moet je weer hard aan het werk!!!!!! Haha. Heel veel groetjes van sylvia, sandra, kim en caro, by the way , caro die begint aan haar honour program, wat een slim mens is dat toch.